Lettertypes installeren︎ Windows: 

Nadat u het lettertype hebt gedownload dat u wilt installeren, moet u het in het besturingssysteem installeren. Als dat eenmaal is gebeurd, kan het lettertype worden herkend en gebruikt door Microsoft Office.

︎ Windows 7, 8 of 10

 1. Zoek het lettertypebestand dat u hebt gedownload. Zoals gezegd, kan het bestand zijn opgenomen in een ZIP-bestand. De kans is groot dat het bestand is opgeslagen in de map Downloads.
 2. Dubbelklik op het lettertypebestand om het te openen in Windows Lettertypevoorbeeld.
 3. Als dit het lettertype is dat u wilt gebruiken, klikt u linksboven op installeren
 4. Sluit Lettertypevoorbeeld en open het Office-programma. Het nieuwe lettertype moet nu in de lijst met lettertypen staan.

︎ Windows Vista

 1. Ga naar het Configuratiescherm en klik vervolgens op Lettertypen.
 2. Klik ergens met de rechtermuisknop in de map en klik vervolgens op Nieuw lettertype installeren.
 3. Ga op een van de volgende manieren te werk:
  • Als u een lettertype wilt installeren dat is opgeslagen op een harde schijf in uw computer, gaat u in het dialoogvenster Lettertypen toevoegen naar de vervolgkeuzelijst Stations en selecteert u de map met de nieuwe lettertypebestanden.
  • Als u een lettertype wilt installeren vanaf een netwerkstation, klikt u op Netwerk en geeft u vervolgens de schijf en de map op met het lettertype.

   Opmerking: Lettertypebestanden kunnen verschillende indelingen hebben, zoals Type 1, True Type of Open Type. Als de lettertypen die u hebt geselecteerd lettertypebestanden in deze indelingen hebben, worden deze weergegeven onder Lijst met lettertypen.
 4. Klik op Installeren en vervolgens op Sluiten.

︎ Windows XP

 1. Klik in het menu Start op Configuratiescherm.
 2. Dubbelklik in het Configuratiescherm op Lettertypen.
 3. Klik in het menu Bestand op Nieuw lettertype installeren.
 4. Zoek het gedownloade of uitgepakte lettertype en klik vervolgens in de lijst Lijst met lettertypen op het lettertype dat u wilt toevoegen.
 5. Klik op OK.

Wanneer u een aangepast lettertype installeert, werkt het lettertype alleen op de computer waarop u het hebt geïnstalleerd. Aangepaste lettertypen die u hebt geïnstalleerd op uw computer worden mogelijk anders weergegeven op een andere computer. Tekst die is opgemaakt in een lettertype dat niet is geïnstalleerd op een computer, wordt weergegeven in Times New Roman of het standaardlettertype.

Als u bestanden van Microsoft Office Word, PowerPoint of Excel met anderen wilt delen, moet u weten welke lettertypen standaard aanwezig zijn in de versie van Office die de andere persoon gebruikt. Als het lettertype niet is ingebouwd, moet u het wellicht insluiten of meesturen met het Word-bestand, de PowerPoint-presentatie of de Excel-spreadsheet. Zie Lettertypen die zijn geïnstalleerd in Microsoft Officevoor meer informatie.

︎
bron: https://support.office.com/nl-nl/article/Eigen-lettertypen-downloaden-en-installeren-om-met-Office-te-gebruiken-0EE09E74-EDC1-480C-81C2-5CF9537C70CE


︎ Apple:

Klik dubbel op het lettertype in de Finder en klik vervolgens op 'Installeer lettertype' in het voorbeeldvenster van het lettertype dat nu wordt geopend. Het lettertype wordt nu gecontroleerd en de app Lettertypecatalogus wordt geopend. Het lettertype is nu geïnstalleerd en klaar voor gebruik.Via de Lettertypecatalogus-voorkeuren kunt u de standaardlocatie voor installatie instellen. Hiermee bepaalt u of de lettertypen die u toevoegt, ook voor andere accounts op de Mac beschikbaar zijn.

Als een lettertype gedimd wordt weergegeven, dan is het ofwel gedeactiveerd ('Uit'), ofwel is het een extra lettertype dat bij Apple kan worden gedownload. Als u het lettertype wilt downloaden, selecteert u het en kiest u 'Wijzig' > 'Download'.Lettertypen deactiveren

Lettertypen op de Mac die niet nodig zijn, kunt u deactiveren. Selecteer het lettertype in Lettertypecatalogus en kies vervolgens 'Wijzig' > 'Deactiveer'. Het lettertype blijft geïnstalleerd, maar wordt niet meer weergegeven in de lettertypemenu's van uw apps. Bij lettertypen die zijn gedeactiveerd, staat 'Uit' naast de naam van het lettertype in Lettertypecatalogus.

Lettertypen verwijderen

Lettertypen op de Mac die niet nodig zijn, kunt u verwijderen. Selecteer het lettertype in Lettertypecatalogus en kies vervolgens 'Archief' > 'Verwijder'. Het lettertype wordt verwijderd uit Lettertypecatalogus en verplaatst naar de prullenmand.

︎bron: https://support.apple.com/nl-be/HT201749Mark